Veli

 

    Veli Aatos Lehtonen

Etusivu Dataplan Blogi Kirje Äänitteitä Jakelu

Muutin maaliskuussa 2019 Maariankatu 2:een.Takaisin

Tietoa Puutorista
Puutori  on tori Turun ydinkeskustassa. Puutori, jonka mitat ovat noin 100 metriä x 40 metriä, rajautuu koillisessa Aninkaistenkatuun, kaakossa Maariankatuun, lounaassa Brahenkatuun ja luoteessa Sibeliuksenkatuun. Nykyisin Puutorilla ei ole säännöllistä toritoimintaa. Puutorin toisessa päässä on Ystävyydenpuisto ja Wäinö Aaltosen suunnittelema Turun ja Göteborgin ystävyyden kunniaksi vuonna 1955 pystytetty pronssinen patsas Kun ystävyyssuhteet solmitaan. Puutorin ympärillä on lisäksi erikoisliikkeitä sekä itse torilla Puutorin vessa jossa toimii anniskeluravintola.
Historiaa
Turun puutori oli 1800-luvun alussa vielä kaavoittamatonta joutomaata. Vastaperustettu Kauppatori eli silloinen Aleksanterintori sijaitsi sen verran lähellä, ettei uudelle torille nähty tarvetta. Puutorin aluetta kutsuttiin 1800-luvulla Onnettomuudenmäeksi, sillä Turun palo sai alkunsa juuri Aninkaistenmäeltä.
Asutuksen ympäröimälle aukiolle kerääntyi 1800-luvun kuluessa kauppiaita. 1870-luvulla Puutorille siirtyivät vanhojen vaatteiden kauppiaat, jotka oli häädetty pois silloiselta Aurakadun, Venäjänkirkkokadun ja Puolalankadun rajoittamalta autiolta tontilta. Torille tuotiin 1800-luvun lopussa maaseudulta myytäväksi myös puutavaraa, minkä vuoksi 1897 Aninkaistentoriksi nimetyn aukion nimi alkoi muuttua kansan suussa Puutoriksi.
1900-luvulla torille valmistui Turun ensimmäinen linja-autoasema, mutta uuden linja-autoaseman valmistuttua korttelin päähän kaukoliikenteen bussit siirtyivät sinne. Vuonna 1902 Puutorille rakennettiin vaakahuone. Rakennus korvattiin 1933 uudella vaakahuoneella, josta tuli ensin yleinen käymälä aina vuoteen 1986 asti. Myöhemmin, vuonna 1997 rakennuksessa avattiin ravintola Puutorin Vessa. Lähiliikenteen linja-autot käyttivät Puutoria tukikohtanaan vielä 1990-luvulla. Nykyisin bussit liikennöivät Kauppatorilta.
Puutorin kaupankäynnin vilkkaus on vaihdellut vuosikymmenten saatossa. 1960-luvulla Puutori oli Suomen suurimmaksi kirpputoriksi kutsuttu aukio, mutta tilanahtaus ja torin alle 1990-luvun alussa rakennettu maanalainen pysäköintiluola autioittivat vähitellen toria.